|
Kultura in literarni kotiček prireditve, dosežki, novosti, knjige, pesmi, literatura ... |
|
Orodja za teme |
|
||
|
![]()
...da obudim tole sob'co slovenske poezije
![]() ...na netu ni kaj prida najti...bo kdo se prilimal kaksen prispevek, al nic ne berete?:D ![]() |
|
|
|
||
|
![]()
Janez Ramoveš[u]
Na sunčn dan sm se z beciklam pelu </u> Tist cajt sma taršlikuna majl, lubje se j dobar predal, takat sm kupu becikl, pa še sa mi sovdi ostal. Hlače na zvonc sm jest nosu, spodi sm s šlisa jih spejnu, da jih ni vlikl v kitna, da jih nism s šmiram nasvejnu. Blešal sa se m lakasti šulni, podplati sa bel okovani, s šnwodlnam sa se zapejnal, nisa bel neč potomplani. Na klobuku tri značke parpjete, na neh je Triglav pisal, lasje pa dol čez wošjesa, h moštacam sa dobar pasal. V varžetu jemu sm špigu, zravn pa kampl košjen, tistih knofu ta zlatih za srajca, marskjer mi biv je fovšjen. Dekline sa me ogledvale, sa svetile se nem špange v lasih, dnjevi sa bel takat sunčni, taršlikuna j rasla po brig ![]() _______________________________________ Sonce se smeje mrličem..... |
|
|
|
||
|
![]()
:D:D
![]() |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
![]() _______________________________________ Sonce se smeje mrličem..... |
||
|
|
||
|
![]()
Poezija Kiksov...
NAŠLA SI SI PRAVEGA bodi most mi je rekla, pa sem skočil v reko za menoj še sto ljudi, delaj dobro, je rekla, pa zažgal sem gostilno, klientela naj gori. obrni se k veri, je reklja ljubeče, me prijela za roko pogledal sem gor, pogledal sem njo, z žebljem staknil si oko in rekel, ja, našla si si pravega večnega romantika, nežnega, ljubečega, zvestega in srečnega, ki te pita s krvjo bojevnikov in čakajočih žena našla si si pravega VSAK OD NAS Mi verjameš ko citiram starega kitajca, mi verjameš, da učil sem že mnoge pred njim mi verjameš, da sem ganges obrnil proti morju verjameš, da z očmi splavim tisoče ladij če ne verjameš, da skozi tvoje oči vidim ta svet verjemi, noben človek ni svet. vsak od nas se enkrat pokvari KAJN, TVOJ BRAT Naj ti vratna žila zmeraj nabija, naj srce ti pumpa v glavo kri, tvoja cesta naj bo dolga, široka in bogata in pihnil bom veter dal ti bom smer, ritem pod peto, dam ti vse, samo, ne mi sledit jaz ne rabim brata ker jaz se plazim sam in jaz ubijat znam JURIŠ LAHKE KONJENICE Pljunite me ,pljunite me, zvežite me pa me bičajte pljunite me, nohte s prstov mi potegnite in naj moja kri v kanal se scedi da podgane bodo imele hrano, mislim da si zaslužijo to kriv sem za vse , kar sem naredil plačal bom kriv sem in vse vam priznam trgajte, trgajte, kožo s telesa mi spraskajte trgajte s štirimi konji me raztrgajte ubijte me, ubijte me jezik mi izpulite, pa me kronajte ubijte me, kot mladega mizarja me križajte ![]() _______________________________________ Sonce se smeje mrličem..... |
|
|
|
||
|
![]() [u]Stane Klančnik</u> Pesem za ples (pianissimo possibile) dacindabacin kaite peria pen cin dan cingulih cin ci dacindabacin vukupar sapsaš pa zika dacindabacin daba... [u]Stane Klančnik</u> Začetek je zaradi konca ostalo je v pesmi trobente so zaradi trobil in fazanov ker psi ne znajo niti več lajati jezik imamo zaradi cen pomlad zaradi poletja mati zemlja so zaradi zemljepisa kabaret studenčnica je zaradi pitne vode plavalci so zaradi utopljencev ki sem vsem v sramoto pepel je zaradi pepelke kadar si kakšen ribič sam napravi ribo je voda izključno zaradi rek kabaret krizanteme so zaradi vencev ure so zaradi izganjanja dneva obraz je zaradi ogledal smrt in umiranje sta zaradi povork pogreb je lahko odgovoren tudi za snažilko kabaret ogenj je zaradi elektrike mankajo samo še dobri električarji krpa je zaradi blaga lev je zaradi kralja živali sonce je zaradi sončnega mrka to pa ne vem kako ta mrk diši kabaret rane ure so zaradi delavcev sanjam zaradi predolgih noči... to je treba ponoviti sanjam zaradi predolgih noči... [u]Vlado Skala</u> JAV BAV POEZIJA MIJAV HAV OSLARIJA DOGAJA SE DOGAJA VSE VSE SE DOGAJA do konca svojih dni gnijem ker sem se tako oglasil korak za korakom v pravo pesem s pravim stikom v pravo žalost da ne bo nikomur žal ***ati grem nazaj v sebe kot nož rine v svojo rano proti resnici močnejši od prostora milosti življenepisa razvoja lepote in blodenj z eno od nog z eno od nog z eno od nog pa si prekrijem srcenebožep grem nazaj v sebe s praznim prestopom za sabo spodvijam žalost plavam od srca co pet zbiram glasove zank ne samo stopinj zato si razbijam prsi razpadam na kup pesmi v ta prostor ki se imenuje zbirka razmikam se v umiranju razmikam se v umiranju razmikam se v umiranju razpotegnil sem se v prve znake življenja... [u]Borut Hlapič</u> PARIZ IN ČLOVEK A je A C je C A ni C kot ni C, A ![]() _______________________________________ Sonce se smeje mrličem..... |
|
|
|
|||
|
![]() Citat:
|
||
|
|
||
|
![]()
This poem uses the many meanings
of the word "line" to talk about love. LinesMartha Collins Draw a line. Write a line. There. Stay in line, hold the line, a glance between the lines is fine but don't turn corners, cross, cut in, go over or out, between two points of no return's a line of flight, between two points of view's a line of vision. But a line of thought is rarely straight, an open line's no party line, however fine your point. A line of fire communicates, but drop your weapons and drop your line, consider the shortest distance from x to y, let x be me, let y be you. |
|
|
|
||
|
![]()
This poem was published in the October 21/28, 1996 "election" double issue of THE NEW YORKER magazine. Everything published in this issue - reviews, cartoons, etc. - pertains in some way to American electoral politics, election rhetoric, etc. Ginsberg's poem, "Is About," is no exception.
Is About Dylan is about the Individual against the whole creation Beethoven is about one man's fist in the lightning clouds The Pope is about abortion & the spirits of the dead... Television is about people sitting in their living room looking at their things America is about being a big Country full of Cowboys Indians Jews Negroes & Americans Orientals Chicanos Factories skyscrapers Niagara Falls Steel Mills radios homeless Conservatives, don't forget Russia is about Czars Stalin Poetry Secret Police Communism barefoot in the snow But that's not really Russia it's a concept A concept is about how to look at the earth from the moon without ever getting there. The moon is about love & Werewolves, also Poe Poe is about looking at the moon from the sun or else the graveyard Everything is about something if you're a thin movie producer chain-smoking muggles The world is about overpopulation, Imperial invasions, Biocide Genocide, Fratricidal Wars, Starvation, Holocaust, mass injury & murder, high technology Super science, atom Nuclear Neutron Hydrogen detritus, Radiation Compassion Buddha, Alchemy Communication is about monopoly telivision radio movie newspaper spin on Earth, i.e. planetary censorship. Universe is about Universe. Allen Ginsberg is about confused mind writing down newspaper headlines from Mars-- The audience is about salvation, the listeners are aBOUT SEX, Spiritual gymnastics, nostalgia for the Steam Engine & Pony Express Hitler Stalin Roosevelt & Churchill are about arithmetic & Quadrilateral equations, above all chemistry physics & chaos theory-- Who cares what it's all about? I do! Edgar Allen Poe cares! Shelly cares! Beethoven & Dylan care. Do you care? What are you about or are you a human being with 10 fingers and two eyes? |
|
|
|
||
|
![]()
...
In the same way that the mindless diamond keeps one spark of the planet's early fires trapped forever in its net of ice, it's not love's later heat that poetry holds, but the atom of the love that drew it forth from the silence: so if the bright coal of his love begins to smoulder, the poet hears his voice suddenly forced, like a bar-room singer's -- boastful with his own huge feeling, or drowned by violins; but if it yields a steadier light, he knows the pure verse, when it finally comes, will sound like a mountain spring, anonymous and serene. Beneath the blue oblivious sky, the water sings of nothing, not your name, not mine. Don Paterson |
|
|
Značke |
doxi |
«
Prejšnja tema
|
Naslednja tema
»
Orodja za teme | |
|
|
Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 07:21.