|
Gastronomija hrana in pijača, kuharski recepti, nasveti... |
|
Orodja za teme |
|
|||
|
![]() Citat:
Testenine se sprimejo zato, ker, ko odlijes vodo, z njih zacne izparevati se tisto nekaj vode, kar je ostane na povrsini. Tako se prekomerno posusijo in posledicno zlepijo skupaj. Testenine se nikdar ne bodo sprijele, ce naredis eno od naslednjega: - pri odcejanju zadrzis nekaj vode, v kateri so se kuhale in testenine vrnes vanje - testenine takoj po odcejanju prestavis v omako Slednje je bolj njamsi, ker testenine nenaden padec vlaznosti kompenzirajo tako, da vase posrkajo del omake. Jaz testenine tik preden so dokoncno kuhane, prestavim v toplo/vroco omako, vse skupaj pokrijem, odstavim z ognja in pocakam pet minut. Testenine so mnogo okusnejse. Predvsem pa, za bolzjo voljo, ne splakovat testenin z vodo. |
||
|
|
|||
|
![]() Citat:
![]() le odkod ljudem ta grešna navada ... sama takoj polijem čeznje 2 zajemalki omake in rahlo potresam lonec, da se omakca prime vsakega primerka ... pokrijem in počivajo do serviranja ... se pravi največ 2 do 3 minute ... velikokrat se testenine, sploh špageti, sprimejo zato ... ker se jih kuha v premalo vode ... torej pol kile pašte v največji lonec ... |
||
|
|
||
|
![]()
ne, kolicina vode sploh nima veze... sem sprobal
![]() ideja o hladni vodi je logicna: 1. spagete se rehidrira in 2. spagete se ohladi (po prenehanem izpiranju se manj susijo) zal se obenem tekstura testenin zaradi temperaturnega soka unici, povrsina postane klejasta, izpira se sol in plast oligosaharidov, kar naredi prazen okus... Sprijemanje je posledica susenja testenin... To sem zasledil v vec kuharskih knjigah in oddajah, mnenja so izredno konsistentna. Majhna skrivnost je tudi, da je (sveza oz. domaca) paradiznikova omaka okusnejsa, ce je postrezena topla in ne vroca. Oziroma, s paradiznikovo omako politi makaroni so najbolj slastni, ko so topli, ne pa vec vroci. |
|
|
|
||
|
![]()
pr ns na prmorsk´m smo sezi paštu zlu ahtavu djel´li... sam se sezi lejti člouk nauči en´h svoj´h prijemu ...
![]() |
|
|
|
||
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
Značke |
majhne, pomoč, skrivnostivelika |
«
Prejšnja tema
|
Naslednja tema
»
Orodja za teme | |
|
|
Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 00:02.