Nazaj   Siol.net forumi > Družba > Gastronomija

Gastronomija hrana in pijača, kuharski recepti, nasveti...

 
 
Orodja za teme
  #1  
Staro 20.06.2006, 17:50
pittit Uporabnik pittit ni prijavljen
Novinec
Član od: Jun 2006
Sporočila: 2
Privzeto Pomoc pri peki torte

Imam en problem,ko specem torto. Na zacetku zgleda cisto vredu,ko pa se ohladi se na sredini sesede.Prej je pa sredina bila visja kot rob. Mogoce mora ostati v pekacu ko se hladi??
Ni mi jasno kaj je narobe!
  #2  
Staro 20.06.2006, 18:15
unicorn Uporabnik unicorn ni prijavljen
Veteran
Prikazne slike uporabnika/ce unicorn
Član od: May 2005
Sporočila: 7.270
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

Najprej povej, po kakšnem receptu jo delaš, drugače je odgovor nemogoč.
__________________
All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me
  #3  
Staro 20.06.2006, 18:29
Sacha Uporabnik Sacha ni prijavljen
Psiho
Prikazne slike uporabnika/ce Sacha
Član od: Dec 2005
Sporočila: 40.260
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

mogoče preveč mokro testo narediš, pa je masa ko se speče pretežka
  #4  
Staro 20.06.2006, 19:13
pittit Uporabnik pittit ni prijavljen
Novinec
Član od: Jun 2006
Sporočila: 2
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

RECEPT:
7rumenjakov
250g zmletih mandeljnov(jaz dam orehe)
7beljakov
80g sladkorja

+za kremo(ni mi vsec)
  #5  
Staro 20.06.2006, 19:22
dragos Uporabnik dragos ni prijavljen
Obsedenec
Prikazne slike uporabnika/ce dragos
Član od: Jul 2003
Naslov: šojkeland - sam una je pa huda z nogami u luft
Sporočila: 19.243
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

Citat:
Objavil-a pittit
Imam en problem,ko specem torto. Na zacetku zgleda cisto vredu,ko pa se ohladi se na sredini sesede.Prej je pa sredina bila visja kot rob. Mogoce mora ostati v pekacu ko se hladi??
Ni mi jasno kaj je narobe!
morda med peko prepogosto odpiraš pečnico; priporočljivo je, da ga med peko, vsaj prvih 20 min. ne odpiraš.
__________________
"Ob oknu je stava, ko ziz je v modrc dajava"
...
"Fantje punce smo objel,
kikle so v luftu ble,
tresle so se hlače."
  #6  
Staro 21.06.2006, 06:42
unicorn Uporabnik unicorn ni prijavljen
Veteran
Prikazne slike uporabnika/ce unicorn
Član od: May 2005
Sporočila: 7.270
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

Biskviti brez moke so vedno problematični. Poskusi dati eno jajce več, pa eno noževo konico pecilnega praška.

Če pa tudi to ne uspe, pa torto samo obrni na spodnjo stran, luknjo pa napolni s kremo, pa bo vsaj na videz ravna zgoraj.
__________________
All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me
  #7  
Staro 21.06.2006, 07:31
Hel Uporabnik Hel ni prijavljen
Pripravnik
Prikazne slike uporabnika/ce Hel
Član od: Jun 2004
Sporočila: 203
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

Orehi so bolj mastni kot mandeljni in zaradi tega tudi 'težji' - lahko, da je problem tu. Verjetno delaš tako, da rumenjake speniš s sladkorjem, dodaš trd sneg in v vse skupaj vmešaš še orehe. Spenjeni rumenjaki morajo biti res spenjeni - masa naj bo skoraj tako gosta, kot sneg in zelo bledo rumene barve. Sneg iz beljakov naj bo tudi zelo trd, moraš ga vmešati ročno in zelo narahlo - kup snega naložiš na rumenjake in z veliko žlico ali lopatko počasi 'vlečeš' rumenjake od spodaj navzgor, da nastane enakomerna puhasta zadeva. Potem pa naložiš še orehe in spet z žlico ročno premešaš, kot si vmešala beljake. Takoj naložiš v model, v katerem naj bo samo dno obloženo s peki papirjem, robovi pa ne, poravnaš in daš takoj peči v ogreto pečico. Prvih 15 minut se pečica ne sme odpirati. Če se ti zdi, da se zgornja ploskev prehitro zapeče, jo pokrij z alu folijo - samo potem moraš peči kakšnih 5 minutk več, kot je napisano v receptu. Po pretečenem času napravi preizkus z zobotrebcem - zobotrebev zabodeš na sredo biskvita in če so na njem ostanki testa, vse skupaj še ni pečeno. Pečen biskvit pusti, da se ohladi v modelu, z ostrim nožem odstraniš od roba in zvlečeš stran peki papir.
__________________
Vapšuvarivari, vapšuvarivari...
  #8  
Staro 21.06.2006, 07:38
unicorn Uporabnik unicorn ni prijavljen
Veteran
Prikazne slike uporabnika/ce unicorn
Član od: May 2005
Sporočila: 7.270
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

Ojla Hel .

Si šla pa na osnove.

Jaz ločujem rumenjake od beljakov le za rulade, za torte mešam vse skupaj do skoraj bele mase. (ufff , naporno)
__________________
All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me
  #9  
Staro 21.06.2006, 07:39
mrjerry Uporabnik mrjerry ni prijavljen
Pacijent
Prikazne slike uporabnika/ce mrjerry
Član od: Aug 2003
Sporočila: 28.321
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

Kot nadgradnja se postopek peke. Prvo tretjino casa peci na nekoliko visji temperaturi, preostali 2 tretjini pa na nizji. Ce je recept, da peces 20 minut na 180 stopinj, ogrej pecico na 200, peci kakih 5 minut na 200, nato pa znizaj na 170. Ko je koncano, ugasni pecico, torto prekrij s kuhinjsko krpo, pripri vrata pecice in pusti notri se kakih 15, 20 minut.
__________________
Uporabi obe roki. (by Smaug)
  #10  
Staro 21.06.2006, 07:41
unicorn Uporabnik unicorn ni prijavljen
Veteran
Prikazne slike uporabnika/ce unicorn
Član od: May 2005
Sporočila: 7.270
Privzeto Re: Pomoc pri peki torte

Đeri, ježešna, pa ti ne pade skupaj? :O :O :O :O :O

Jaz biskvita ne odpiram nikoli do skoraj samega konca peke. Pa vedno rata.
__________________
All that is of Legendry
Beauty, Magic, Mystery
Gentleness and Purity
Dwells in Me
 

Značke
peki, pomoc, torte

Orodja za teme

Dovoljenja
Novih tem ne moreš odpirati
Odgovorov ne moreš objavljati
Priponk ne moreš dodajati
Svjoih objav ne moreš urejati

BB koda je Vključeno
Smeški - Vključeno
[IMG] koda je Vključeno
HTML koda je Izključeno
Hitra izbira


Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 23:07.