Nazaj   Siol.net forumi > Družba > Zdravje

Zdravje zdravo življenje, nasveti o zdravju, zdravnikih, hrani, rekreaciji, ....

 
 
Orodja za teme
  #1  
Staro 08.05.2007, 16:15
metuljcica369 Uporabnik metuljcica369 ni prijavljen
Novinec
Član od: May 2007
Sporočila: 3
Privzeto Zlepljanje trombocitov - trombocitopenija

Zdravo!

Stara sem 18 let in pred nekaj meseci so mi pri krvni preiskavi ugotovili zmanjšano število trombocitov (12), a kasneje se je pokazalo, da jih je bilo v krvni v resnici več, saj so se le-ti zlepili skupaj in je nastalo več skupkov skupaj zlepljenih trombocitov (12 skupkov). Sedaj so preiskavo ponovi in pokazala je enake rezultate, zato me je zdravnica poslala v hematološko ambulanto. Moja osebna zdravnica sumi, da gre za trombocitopenijo (zmanjšanje števila trombocitov), samo verjetno ne gre za to, ker na koži nimam nobenih rdečih lis in do sedaj še nikoli nisem zaznala , da bi bila nagnjena k večjim krvavitvam, kadar se ranim. Do sedaj tudi nisem imela večjih zdravstvenih težav. Sedaj me pa zanima, če veste morda kaj je z mano narobe oz. ali je zlepljanje trombocitov zelo nevarno? LEPO PROSIM VSAJ ZA KAKŠEN NAMIG!!!!!!!!

OBUPANKA
  #2  
Staro 09.05.2007, 22:23
Aldebaran Uporabnik Aldebaran ni prijavljen
administrator
Prikazne slike uporabnika/ce Aldebaran
Član od: Sep 2006
Sporočila: 1.950
Privzeto Re: zlepljanje trombocitov

Živjo,
no malo sem se poglobil v tole tvoje vprašanje in glede na informacije, ki si jih podala in moje sklepanje... sem našel naslednje linke:

http://www.mayoclinic.com/health/thr...openia/DS00691
http://en.wikipedia.org/wiki/Thrombocytopenia
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/e...cle/000586.htm

seveda pa sem ob tvojem postu pomislil tudi na tole:

http://www.nhsdirect.nhs.uk/articles...?articleId=363
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/e...cle/000156.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Thrombosis

Upam, da boš našla kaj uporabnega med temi članki...
__________________
Te hiringa i te mahara...

Tu mai nei nga toa e!!!
  #3  
Staro 09.05.2007, 23:35
Irina Uporabnik Irina ni prijavljen
Mojster
Prikazne slike uporabnika/ce Irina
Član od: Feb 2007
Sporočila: 2.292
Privzeto Re: zlepljanje trombocitov

Hojla, mogoče bodo pa preizkave pokazale, da le ni tako hudo. Sem pa pred časom na spletu prebrala zgodbo dekleta, ki pa ima trombocitopenijo in ji gre dobro.


http://www.esnm.si/dijaki/letnik98/K.../jstosebno.htm
  #4  
Staro 10.05.2007, 20:54
PeTe Uporabnik PeTe ni prijavljen
Novinec
Prikazne slike uporabnika/ce PeTe
Član od: Jan 2004
Sporočila: 88
Privzeto Re: zlepljanje trombocitov

LP..
Tudi jaz imam trombocitopenijo...no, vsaj tako so mi na zadnjem pregledu postavili diagnozo.
Problem je,da zdravljenja pri tej bolezni ponavadi ni...Meni se to vleče že 3 leta...leta 04 se mi je pričelo...Odstopanje od normale je bilo res majhno...ampak zdaj sem bil pa na pregledu lihkar pred tednu dni...in se mi je poslabšal..nakar mi je zdravnik specialist dejal, da čez 6 mescov, če ne bo bolše oz.če bo slabše bo potrebna operacija..in sicer Vranice.
Drugače pa..metuljčica...dokler ne boš zaznala,da bi pri kateri vreznini močno krvavela oz.dlje časa še ni panike....pa mogoče, če se udariš, ali opaziš,da se ti naredijo hude modrice? vse to so znaki trombocitopenije.
Ni pa nekega razloga za preplah, je pa zlo neugodna bolezen, na žalost
Meni gre že pošteno na živce ker me to že spremlja zadnje 3 lete...in nikoli mi ne dajo nič...nič tablet nič..ko bi mi vsaj kakšno zdravljenje predpisali....kr neki.
Aja btw...glede zleplenja trombocitov...reči jim naj jih ročno preštejejo pa bo..trombocite šteje načeloma tista mašina kakorkol se ji že reče...in se dostkrat zgodi,da se zmoti kr za dosti...sploh pri tebi bi to blo tlo verjetno.
LP
__________________
I'm a dreamer, but when i wake ... U can't break my spirit, It's my Dreams u take..

Nazadnje uredil PeTe : 10.05.2007 ob 20:57.
  #5  
Staro 17.05.2007, 22:33
metuljcica369 Uporabnik metuljcica369 ni prijavljen
Novinec
Član od: May 2007
Sporočila: 3
Privzeto Re: Zlepljanje trombocitov - trombocitopenija

joj hvala ti! Tebi pa želim, da bi se čim bolje počutila!

Lp
  #6  
Staro 24.05.2007, 13:23
franka Uporabnik franka ni prijavljen
Novinec
Član od: Oct 2004
Sporočila: 16
Privzeto Re: Zlepljanje trombocitov - trombocitopenija

Pomemben podatek je tudi to, da si pozorna ali pride do trombocitopenije med vnetji. Kajti trombociti so zelo občutljivi in velikokrat se zgodi da med vnetjem padejo, potem pa spet porastejo na normalo.

Kakšne vrednosti so pa bile?
Odstranitev vranice--> velikokrat je zadeva potem po odstranitvi vranice vredu. Kajti lahko gre za to, da se trombociti zadržujejo v vranici. In ko je ne bo več, bo vredu.

PeTe so ti pregledali kostni mozeg?
  #7  
Staro 27.07.2007, 13:49
metuljcica369 Uporabnik metuljcica369 ni prijavljen
Novinec
Član od: May 2007
Sporočila: 3
Privzeto Trombotična trombocitopenična purpura-TTP ter tombocitopenija

Mogoče ve kdo kaj o tej bolezni?
  #8  
Staro 06.08.2007, 14:15
freya Uporabnik freya ni prijavljen
Odvisnik
Prikazne slike uporabnika/ce freya
Član od: Mar 2003
Sporočila: 12.841
Privzeto Re: trombotična trombocitopenična purpura-TTP

TROMBOCITOPENIJA
UVOD in VZROKI
Kadar je število trombocitov zmanjšano pod 140x109/l, govorimo o trombocitopeniji. Zmanjšano je zaradi nezadostne proizvodnje (število megakariocitov v kostnem mozgu je znižano ali pa jih sploh ne najdemo-amegakariocitna trombocitopenija) ali zaradi povečanega razpada oz. porabe trombocitov. Lahko sta udeležena oba vzroka hkrati. Povečan razpad trombocitov nastane na imunski ali neimunski način. Trombocitopenija je lahko samostojna bolezen (idiopatska) ali pa je posledica drugih (simptomatska). Najpogostejša je simptomatska trombocitopenija.

Tabela 1: Trombocitopenija zaradi nezadostne proizvodnje trombocitov.
Trombocitopenija zaradi nezadostne
proizvodnje trombocitov Neučinkovita trombocitopoeza
akutna levkemija megaloblastna anemija
kronične levkemije PNH (paroksizmalna nočna hemoglobinurija)
aplastična anemija mielodisplastični sindrom
mielofibroza z mieloidno metaplazijo
plazmocitom
maligna histiocitoza
Gaucherjeva bolezen
podedovana (amegakariocitna) trombocitopenija
Wiskott-Aldrichov sindrom


Tabela 2: Trombocitopenija zaradi povečanega razpada ali porabe trombocitov.
IMUNSKA TROMBOCITOPENIJA NEIMUNSKA TROMBOCITOPENIJA
Idiopatska
(avtoimunska) Simptomatska
(imunska in avtoimunska)
akutna virusne infekcije sepsa
kronična zdravila sindrom DIK
recidivirajoča aloimunska: po transfuziji krvi, neonatalno TTP
sistemski eritematodes hipersplenizem
kronična limfatična levkemija HUS (hemolitično-uremični sindrom)
maligni limfomi
Evansov sindrom

Hipersplenizem se kaže kot prekomerna ***cionalna aktivnost povečane vranice (število trombocitov se znižuje z rastjo vranice) in je posledica jetrne bolezni s portalno hipertenzijo, alkoholne ciroze ali nadomeščanja celic z rakastimi celicami ali makrofagi v vranici.

KLINIČNA SLIKA
Posledica znižanega števila trombocitov je nagnjenost h krvavitvam. Krvavitve so spontane ali pa se pojavijo po operacijah in poškodbah. Za trombocitopenijo so predvsem značilne petehije, purpure in v manjši meri ekhimoze v koži in sluznicah. Pogoste so krvavitve iz dlesni in nosu. Lahko se pojavijo tudi krvavitve iz notranjih organov. Pojav krvavitev ni v sorazmerju s številom trombocitov. Če je število trombocitov manjše kot 20x109/l, so krvavitve pogoste. Kadar je število trombocitov 60 do 80x109/l in več, običajno ni krvavitev in tedaj tudi tveganje za krvavitev pri operativnih posegih ni posebno veliko.

UGOTAVLJANJE TROMBOCITOPENIJE
Za potrditev trombocitopenije poleg pregleda bolnika opravimo laboratorijske preiskave. Osnovna preiskava je pregled krvne slike kamor sodi tudi določitev števila trombocitov. Če opravljamo pregled krvne slike z avtomatskimi števci, moramo pri nižjem številu trombocitov izključiti psevdotrombocitopenijo tako, da preštejemo trombocite pri mikroskopskem pregledu krvnega razmaza. Psevdotrombocitopenija je posledica in vitro agregacije trombocitov ob uporabi EDTA kot sredstva proti strjevanju, redkeje posledica in vitro agregacije med trombociti in levkociti ali povečane agregacije trombocitov pri nižjih temperaturah. Agregacija trombocitov je tudi večja, če pustimo vzorec krvi dlje časa stati na sobni temperaturi.

IDIOPATSKA TROMBOCITOPENIČNA PURPURA (ITP) ali AVTOIMUNA TROMBOCITOPENIČNA PURPURA
Je pridobljena bolezen, ki se pojavlja v otroštvu in odrasli dobi. Za bolezen je značilna samostojna trombocitopenija ob normalnem delovanju kostnega mozga, vranica je normalne velikosti, ob tem ne najdemo nobenih drugih vzrokov za trombocitopenijo. Gre za avtoimunsko bolezen, kjer nastajajo avtoprotitelesa tipa IgG. Povezava protitelo-trombocit se veže še s komplementom in povzroči razgradnjo trombocitov preko fagocitnega retikuloendotelnega sistema v vranici in jetrih.
Pri otrocih se pojavi akutno po virusni okužbi in pri preko 80% bolnikov spontano izzveni v 2-4 tednih, pri ostalih preide v kronično. Odrasla ITP poteka kronično skozi desetletja. Klinična slika ITP-ja odraslih je raznolika: pri nekaterih se trombocitopenija ugotovi slučajno pri pregledu krvne slike, drugi zbolijo akutno s krvavitvami v kožo in sluznice, ostali pa navajajo že dlje časa trajajoče krvavitve iz dlesen, daljše krvavitve po operativnih posegih (na zobovju), po poškodbah, ženske tožijo nad hudimi in dolgotrajnimi metroragijami ali menoragijami. Razen znakov petehij po koži drugih kliničnih simptomov pri bolnikih ni najti.
Zdravljenje je indicirano pri bolnikih s številom trombocitov pod 20-30x109/l in pri bolnikih s številom trombocitov pod 50x109/l in krvavitvami ali če so prisotni rizični dejavniki za krvavitev (arterijska hipertenzija, ulkusna bolezen ali nevaren način življenja). Če so krvavitve v očesnem ozadju, je tveganje za krvavitev v osrednje živčevje večje.
Pri kronični ITP prihajajo v poštev naslednji načini zdravljenja: glukokortikosteroidi, splenektomija, imunosupresivna zdravljenja in transfuzija koncentriranih trombocitov. Zdravila prvega izbora so glukokortikosteroidi (prednison, prednisolon, deksametazon). Kadar je zdravljenje z glukokortikosteroidi v primerni dnevni količini popolnoma neuspešno, krvavitve pa so hude, trdovratne in pogoste, se odločimo za splenektomijo. Po splenektomiji ugotovimo remisijo v 50 do 80% primerov kronične ITP, lahko pa pride do zgodnje ali kasne ponovitve bolezni (relapsi). Pogosto je zdravljenje z glukokortikosteroidi učinkovito po splenektomiji, medtem ko poprej ni bilo. Kadar po splenektomiji ni remisije in se pojavljajo hujše krvavitve, se odločimo za imunosupresivno zdravljenje s citostatiki (azatioprin, ciklofosfamid). Transfuzije koncentriranih trombocitov so umesne le pri hujših trdovratnih krvavitvah, predvsem po poškodbah in tik pred večjo operacijo. 10-35% bolnikov je neodzivnih na zdravljenje z glukokortikosteroidi in splenektomijo. Tedaj uporabimo različna druga zdravila in njihove kombinacije: prednisolon v kombinaciji z ciklofosfamidom in imunoglobulini, velike odmerke deksametazona, protitelesa proti Rh D antigenom, danazol, vinkristin, ciklosporin A in monoklonska protitelesa ter imunosupresiv mikofenolat mofetil.
Bolniki s številom trombocitov večjim od 30x109/l ne potrebujejo zdravljenja, razen v primeu kirurškega posega ali ekstrakcije zoba. Bolniki ne smejo prejemati zdravil, ki vplivajo na funkcijo trombocitov, npr. aspirina in nesteroidnih antirevmatikov.

S HEPARINOM POVZROČENA TROMBOCITOPENIJA (HIT)
Pojavi se pri 10-15% bolnikov, med 5. in 14. dnem po začetku zdravljenja s terapevtskim odmerkom standardnega heparina. Po zdravljenju z nizkomolekularnim heparinom je HIT redkejša. HIT se kaže s prehodno zmerno do hudo trombocitopenijo, trombozami in diseminirano intravaskularno koagulacijo (DIK). Največkrat se pojavi globoka venska tromboza in pljučni embolizmi, arterijske tromboze so redke. Pri ugotovljeni trombocitopeniji povzročeni s heparinom takoj prenehamo z uporabo le-tega.

Z DIK-om POVZROČENA TROMBOCITOPENIJA
Diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK) je zaplet v poteku številnih bolezni (infekcije, neoplazije, poškodbe tkiv, porodniške komplikacije, jetrne bolezni). Zanjo so značilne tromboze v območju malih žil, moten obtok krvi v predelu mikrocirkulacije, okvara tkiv in organov zaradi ishemije. Zaradi porabljanja trombocitov in koagulacijskih beljakovin nastane motnja v strjevanju krvi in krvavitve.

TROMBOTIČNA TROMBOCITOPENIČNA PURPURA (TTP)
Predstavlja skupek bolezenskih znakov, ki so posledica diseminirane trombotične mikroangiopatije v možganih, srcu, ledvicah in pljučih. Vzrok pojava je poškodba žilnega endotela brez znakov vnetja in intravaskularna agregacija trombocitov. TTP se lahko pojavi v nosečnosti, pri virusnih okužbah (hepatitis, AIDS), po cepljenju, pri avtoimunskih boleznih, po zaužitju zdravil, pri zdravljenju s citostatiki in pri malignih novotvorbah. Neugotovljena in nezdravljena bolezen vodi v hitro smrt že v prvem pojavu bolezni. Zaradi zapore malih žilic imajo bolniki bolečine v trebuhu, nevrološke motnje (glavobol, vidne motnje, pareza, koma), pojavljajo se krvavitve.

Vir : www.mf.uni-mb.si/.../Interna_medicina/Seminarji/

btw...čekiraj še druga spletna mesta, kjer si postavila vprašanje
__________________
..sonček je, jaz sem pa še kar skuštrana
  #9  
Staro 06.06.2008, 13:18
zvizdi Uporabnik zvizdi ni prijavljen
Novinec
Član od: Jun 2008
Sporočila: 1
Privzeto Re: Trombotična trombocitopenična purpura-TTP ter trombocitopenija

pozdravljeni!

sem nova tukaj in sem našla prispevek od freye na googlu.
najlepša hvala za te podatke, ker sem še "novinka" na področju trombocitopenije. pri sinu (15 let)so slučajno ugotovili to bolezen. na vrazovega so ga pripeljali zaradi PSVT (dvojnega impulza-utrip 230/min), nakar so me skoz spraševali za purpure po nogah...
da skrajšam... imel je le 2 trombocita . po tednu zdravljenja na kardio in po pregledih na hemo, naju pošljejo domov, da se bo pač telo samo začelo zdraviti, kajti za to ni zdravila. hecno, ko berem vse forume, se pojavljajo krvavitve iz nosa, dlesni že pri 20 tromocitih... njemu ni bilo nič, do srede, ko je imel malce krvave dlesni, s tem, da ni dobesedno krvavel, le zelo poordečene in purpure po ustni sluznici. sprejet na oddelek. dobival je dva dni, vsak dan po liter imunoglobulinov (približno deset ur infuzije). oba dneva se je počutil super, danes, ko so ga odpustili, pa nonstop glavoboli. na to sva bila opozorjena.

kaj ga čaka sedaj? tri do štiri dni porast trombocitov, nato ponoven upad. čez 3 tedne spet pregled na hematologiji in... kako naprej??? bo na tri tedne dva dni v bolnici na filanju, pa spet jovo na novo??

še enkrat hvala za vse info, ki sem jih našla tukaj.

lp zvizdi
 

Značke
purpurattp, ter, trombocitopenična, trombocitopenija, trombotična

Orodja za teme

Dovoljenja
Novih tem ne moreš odpirati
Odgovorov ne moreš objavljati
Priponk ne moreš dodajati
Svjoih objav ne moreš urejati

BB koda je Vključeno
Smeški - Vključeno
[IMG] koda je Vključeno
HTML koda je Izključeno
Hitra izbira


Časovni pas: GMT +1. Trenutno je ura: 07:01.